• December 4, 2023

Gember en Knoflook: Wonder Foods

Toen mijn zoon naar beneden kwam met vreselijke hoofdpijn en een raspende hoest, schreed mijn schoondochter de keuken in en maakte voor hem haar bekende brouwsel tegen verkoudheid en griep: geperste knoflook, gehakte gember, honing en heet water .

“Misschien zou wat Tylenol hem ook helpen,” opperde ik.

‘Dit is voldoende,’ zei ze. “Geloof me.”

En ze had gelijk. De volgende ochtend stond hij op, opgewekt, alert en symptoomvrij.

Zijn snelle herstel komt voor mij niet als een verrassing. Gember en benefit of ginger and garlic zijn al eeuwenlang de meest populaire huismiddeltjes. Nadere inspectie onthult waarom ze zo goed werken en waarom ze, in eenvoudige gevallen van verkoudheid en griep, misschien zelfs betere alternatieven zijn dan vrij verkrijgbare medicijnen.

Gember wordt al meer dan 50 jaar zowel als smaakmaker als medicijn gebruikt. Tijdens de Middeleeuwen werd het gebruikt tegen de pest. Tegenwoordig wordt het gebruikt voor aandoeningen die variëren van eenvoudige verkoudheid en snuiven tot reumatoïde artritis.

De effectiviteit ervan tegen hoofdpijn is gedocumenteerd. Bij het eerste teken van migraine kan gember de symptomen en de ernst van hoofdpijn verminderen door prostaglandinen te blokkeren – de chemicaliën die ontstekingen in bloedvaten in de hersenen veroorzaken. Deze ontstekingsremmende activiteit in gember kan het ongemak van hoofdpijn, verkoudheid en griep verkorten.

Ook blokkeert gember de productie van stoffen die bronchiale congestie en benauwdheid veroorzaken. De belangrijkste verbindingen, gingerols, zijn natuurlijke hoestonderdrukkers.

Het werkt ook om gewrichtszwellingen te verminderen bij mensen die lijden aan reumatoïde artritis. Uit een recent onderzoek bleek dat gember de symptomen verlichtte bij 55 procent van de mensen met artrose en bij 74 procent van de mensen met reumatoïde artritis. Gezien de gezondheidsimplicaties van medicijnen zoals Vioxx en Celebrex, lijkt gember een veel veiliger en kosteneffectiever alternatief.

Gember werkt als aspirine om het bloed te verdunnen. Een studie met Deense vrouwen in de leeftijd van 25 tot 65 jaar, van wie de ene groep dagelijks 70 gram rauwe ui consumeerde terwijl een tweede groep dagelijks 5 gram gember consumeerde gedurende een week, toonde ondubbelzinnig de voordelen van gember aan. Toen de onderzoekers beide groepen vrouwen testten, ontdekten ze dat gember, duidelijker dan ui, de tromboxaanproductie met bijna 60 procent verminderde. Tromboxaanverbindingen stimuleren het samenklonteren van bloedplaatjes en het vernauwen van bloedvaten. Door de klonterende eigenschap van bloedplaatjes op te lossen, vermindert gember bloedstolsels en het risico op hartaanvallen en beroertes.

Maar dit is niet alles! Gember kan ook menstruatiekrampen verlichten. Chemische verbindingen in gember werken krampstillend en remmen pijnlijke samentrekkingen van zowel de gladde spieren van het spijsverteringskanaal als de baarmoeder.

Knoflook is niet minder krachtig. De herstellende krachten van knoflook zijn bekend bij de oude Egyptenaren die knoflook gaven aan slaven die de piramides bouwden om hun efficiëntie en uithoudingsvermogen te vergroten.

Knoflook vermindert, net als gember, de neiging van bloed om te stollen. Knoflook verbetert de bloedstroom door het hele lichaam, niet alleen in de kransslagaders. Het werkt als een vasodilatator door ervoor te zorgen dat bloedvaten uitzetten en de bloeddruk daalt. Onderzoekers van het Garlic Research Bureau in Suffolk, Engeland, meldden onlangs dat “zelfs kleine hoeveelheden knoflook, zeg 3 of 4 gram, een uitgesproken effect zullen hebben op de fibrinolytische (afbreken van bloedstolsels) activiteit… in doses vanaf 25 gram (10 teentjes) tot 50 gram Knoflook lijkt zeer effectief te zijn bij het bevorderen van gunstige veranderingen in de vetsamenstelling van het bloed en de hechting van bloedplaatjes.”

Het verlaagt ook het cholesterol-, tryglyceriden- en LDL-cholesterolgehalte, terwijl het ook het gunstige cholesterol HDL verhoogt.

En het heeft antitumor eigenschappen. Knoflookolie remt enzymen die de aanmaak van protaglandinen beperken (veel kankers zijn prostaglandine-afhankelijk). Onderzoek in China laat ook een omgekeerd verband zien tussen de incidentie van maagkanker en de inname van knoflook. Studies suggereren zelfs dat knoflook het risico op darmkanker met 35 procent en maagkanker met maar liefst 50 procent kan verlagen. Knoflook remt de vorming van nitrieten, chemicaliën die maagkanker kunnen veroorzaken. Er is ook laboratoriumbewijs dat knoflook borst-, huid- en longkanker kan verkleinen.

Nog één ding: de etherische olie van knoflook wordt via de longen uitgescheiden, wat betekent dat het bijzonder effectief is voor het verhelpen van aandoeningen aan de luchtwegen.

Geen wonder dat mijn zoon zo snel herstelde. Hij nam de kinderen mee de heuvel af sleeën en bracht ze later die middag allemaal terug, rode wangen en blij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *